Muizenlevens met helft verlengd, het is wetenschappers gelukt: nu mensen nog

  • 4 januari 2023
  • leestijd 2 minuten

Het is wetenschappers gelukt om de levens van muizen met 60 procent te verlengen. Kunnen wij mensen ook langer leven en moeten we dat überhaupt wel willen?

Hoogleraar gerontologie Andrea Maier aan de Vrije Universiteit Amsterdam kan er kort over zijn: ook onze levensduur kan worden beïnvloed. Tijdens het onderzoek kregen de muizen bepaalde medicijnen toegediend, waaronder een middel dat wordt gebruikt om afstoting na een orgaantransplantatie tegen te gaan.

Mensen

Maier werkte mee aan een onderzoek waarbij gezonde volwassenen van middelbare leeftijd een alternatieve vorm van vitamine B3 kregen toegediend. De bloedwaarden van de proefpersonen die dat middel kregen toegediend, bleken na twee maanden aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de placebogroep. Dus ja, het werkt, zegt Maier. “Maar of het nu om 3 procent verlenging of 30 procent gaat, dat is de vraag.”

Het onderzoek bij mensen op basis van de behaalde resultaten bij muizen staat nog helemaal aan het begin, zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde. “De tijd zal het leren, maar voorlopig is het onderzoek nog niet van de grond gekomen omdat er niet voldoende geld beschikbaar is.”

Levensgewoontes

Een gezond dieet, veel sporten en geen alcohol of sigaretten: het zijn adviezen die je al je hele leven hoort, maar mogelijk weinig mee doet. Toch kun je er volgens Maier maar beter wél op gaan letten als je graag langer gezond wilt leven.

Ook hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp is positief over het aanpassen van je levensgewoontes: “Onderzoek laat zien dat zoiets al tien jaar scheelt.”

Bron: RTL Nieuws

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: