Dierproeven en jouw gezondheid

Aids en hiv


Aids is in 1981 ontdekt. De naam komt van acquired immune deficiency syndrome. Aids is een verkregen immuundeficiëntie die wordt veroorzaakt door hiv, of voluit humaan immuundeficiëntie virus. Dit virus breekt het afweersysteem af. Wereldwijd sterven miljoenen mensen aan deze ziekte. De hiv-infectie is nog niet te genezen. Toch is er al veel bereikt, zowel in het voorkomen van besmetting met hiv als bij de behandeling van aids. Dierproeven hebben onder meer bijgedragen aan een antivirusbehandeling die het ziekteproces stopt en de verspreiding helpt voorkomen. Aan de ontwikkeling van een vaccin wordt gewerkt, maar dat is nog lastig: het virus speelt heel goed verstoppertje en onttrekt zich daarmee aan de afweer.

Waarom dierproeven?

Bij het bestrijden van aids hebben we informatie nodig over hoe de ziekte ontstaat en hoe we die het best kunnen behandelen. Dieren zoals resusapen kennen vergelijkbare ziektes. Zij verschaffen ons inzicht in het verloop en de behandeling van de ziekte.

Wat is het resultaat van dierproeven?

Met dierproeven is op het gebied van hiv en aids het volgende bereikt:

 • Hiv-remmers
  Dankzij hiv-remmers vermenigvuldigt het virus zich minder snel en verdwijnt uit het bloed van de patiënt. Dit verkleint de kans dat de drager van het virus aids krijgt of het overdraagt, bijvoorbeeld van moeder op kind. De hiv-remmers worden steeds beter. En goedkoper. De prijs van een behandeling met hiv-remmers is gedaald van € 7500 in 2001 naar € 60 nu. Het aantal nieuwe hiv-infecties onder kinderen is sinds 2001 met 52% gedaald.
 • Bloedtest
  Een bloedtest stelt vast of iemand het hiv-virus heeft. De test voorkomt dat het virus bij een bloedtransfusie wordt overgedragen. Ook kan de drager onveilige seks vermijden.
 • Inzicht in verspreiding
  We weten al veel over de oorzaak en verspreiding van hiv en aids. Deze kennis is de basis voor preventieprogramma’s, zoals de voorlichting over veilige seks en de specifieke interventie bij besmette moeders om overdracht op de baby te voorkomen.
 • Geneesmiddelen
  Als je hiv hebt, krijg je een behandeling met meerdere hiv-remmende geneesmiddelen. Die middelen en de combinaties daarvan zijn voor de veiligheid eerst op muizen en apen getest. Dankzij deze dierproeven leven mensen met hiv nu veel langer en krijgen minder snel aids.

Deel deze pagina