Dierproeven en jouw gezondheid

Migraine


Migraine is een bonkende hoofdpijn die in (heftige) aanvallen wordt ervaren. In Nederland heeft ruim 10% van de bevolking last van migraine of ernstige hoofdpijn. We krijgen dankzij onderzoek op dieren beter inzicht in de ontwikkeling van migraine.

Waarom dierproeven?

Onderzoek bij katten en honden heeft ervoor gezorgd dat we meer begrijpen van migraine. Door delen van de hersenen elektrisch, mechanisch of chemisch te stimuleren, kunnen wetenschappers onderzoeken hoe migraine zich ontwikkelt. De dieren worden verdoofd zodat de testen pijnloos verlopen. Ook zijn er muizenlijnen die gevoelig zijn voor de acute bloedvatveranderingen die bij migraineaanvallen optreden.

Wat is het resultaat van dierproeven?

Mensen die één tot twee keer per maand migraine hebben, krijgen pijnstillers of speciaal ontwikkelde medicijnen. Mensen die vaker migraineaanvallen hebben, kunnen ook een preventieve behandeling krijgen. Dierproefonderzoek speelt hierbij een rol:

  • Medicijn Triptan
    Onderzoekers ontwikkelden in de jaren zeventig Triptan dankzij experimenten met katten en honden. Het geneesmiddel werkt preventief en behandelt migraine.
  • Nieuwe medicatie
    Er zijn diverse medicijnen op de markt die migraine behandelen of preventief werken. Zo is er het anti-epileptische middel Topiramate en de kruidenlotion Feverfew, een alternatief geneesmiddel. Onderzoekers proberen via dierproefonderzoek te achterhalen waarom deze middelen effectief zijn. Met deze informatie kunnen zij nieuwe medicatie ontwikkelen.

Deel deze pagina