Dierproeven en jouw gezondheid

Leukemie


Leukemie is de verzamelnaam voor verschillende soorten bloedcelkanker. Dankzij betere behandelingen hebben kinderen met leukemie tegenwoordig een kans van acht op tien om blijvend te genezen. Muizen spelen een centrale rol in het onderzoek naar deze behandelingen.

Waarom dierproeven?

Bij het vinden van betere behandelingen tegen leukemie is het belangrijk dat we begrijpen hoe de ziekte zich ontwikkelt, hoe de behandeling werkt en of deze veilig is. Hierbij zijn dierproeven noodzakelijk. De overlevingskansen van kinderen zijn sterk verbeterd, maar bij volwassenen is dit helaas nog niet het geval. Leukemie komt in uiteenlopende vormen voor, dus is de behandeling maatwerk. De ziekte kan bovendien erg agressief verlopen, omdat de kankercellen zich nergens iets van aantrekken.

Wat is het resultaat van dierproeven?

Onderzoek met proefdieren heeft de volgende resultaten opgeleverd:

  • Behandeling
    Onderzoek met muizen toonde begin jaren zeventig aan dat je kanker bestrijdt door alle kwaadaardige cellen te vernietigen. Ook bleek dat hoe sneller je de behandeling begint, hoe groter de kans op genezing is. Sindsdien staat bij de behandeling van kanker het remmen van de deling van kwaadaardige cellen voorop. Dit gebeurt door bestraling of met geneesmiddelen, de cytostatica (chemokuur).
  • Medicijnen
    Het onderzoek naar geneesmiddelen tegen leukemie richt zich vooral op de rol die genen spelen bij de verschillende vormen van bloedkanker. Bij testen op muizen zijn al zeventien ondersoorten van leukemie ontdekt. Dit maakt behandeling op maat mogelijk, zodat de patiënten sneller en effectiever geholpen worden. Onderzoekers hopen gentherapieën te ontwikkelen die leukemie genezen.
  • Alternatieven
    Fundamenteel onderzoek verschaft veel informatie over beenmergtransplantatie. Hierbij worden ‘foute’ cellen van de patiënt vervangen door ‘goede’ cellen van een donor. Het is een heel zware behandeling die niet altijd slaagt. Bovendien is de patiënt afhankelijk van een geschikte levende donor. Dit soort fundamenteel onderzoek wordt altijd met dieren gedaan, omdat je leukemiepatiënten niet kunt blootstellen aan experimentele onderzoeken.

 

Deel deze pagina