Dierproeven en jouw gezondheid

Borstkanker


Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij Nederlandse vrouwen: ieder jaar krijgen circa 15.000 vrouwen deze ziekte. Dit komt neer op één op de acht vrouwen. Onderzoek met dieren helpt bij het ontwikkelen van succesvolle preventie, diagnostiek, behandelmethoden en geneesmiddelen.

Waarom dierproeven?

Bij het ontstaan van borstkanker spelen hormonen een rol. In de jaren vijftig ontdekten onderzoekers in studies met ratten dat vrouwelijke geslachtshormonen, vooral oestrogenen, kunnen leiden tot het ontwikkelen van borstkanker. Dankzij deze ontdekking en andere proefdierenonderzoeken zijn nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld.

Wat is het resultaat van dierproeven?

Als borstkanker tijdig wordt ontdekt en de patiënt de juiste behandeling krijgt, dan overleeft tachtig procent van de patiënten de ziekte. Onderzoek met dieren heeft geleid tot de ontwikkeling van borstkankerpreventie en -behandelingen, zie de opsomming hierna.

Preventie

  • De ontdekking van genen die de oorzaak zijn van veel voorkomende borstkanker in bepaalde families. Mensen die zo’n gen dragen, kunnen we intensiever begeleiden. Sommigen laten preventief hun borsten verwijderen.

Operatief ingrijpen

  • De methodiek om te bepalen wanneer een borstsparende ingreep mogelijk is en in welke gevallen een drastischer ingreep nodig is, zoals het verwijderen van de borst en de lymfeknopen in de oksel. We onderzoeken ook waarom sommige cellen zich uit de tumor in de borst losmaken, gaan zwerven en dan uitzaaien naar andere organen.

Geneesmiddelen

  • Tamoxifen voorkomt én bestrijdt borstkanker, het is één van de meest succesvolle geneesmiddelen tot nu toe.
  • De chemokuren tegen (borst)kanker zijn met dierproeven steeds verder verfijnd: de patiënt wordt er minder ziek van en de kuur werkt steeds beter.
  • Herceptin wordt gebruikt om borsttumoren te behandelen waarin te veel HER-2 wordt gemaakt. In 2005 bleek dat het terugkeren van borstkanker dankzij dit medicijn binnen een jaar met vijftig procent was afgenomen. We hebben dit middel te danken aan de ontdekking van het eiwit HER-2 dat bij ratten een rol bleek te spelen bij de ontwikkeling van borstkanker. Daarna duurde het nog jaren voordat Herceptin was ontwikkeld.

Deel deze pagina