Organisaties in gesprek over dierproeven tijdens Open Week

  • 9 november 2023
  • leestijd 2 minuten

In het kader van de Nederlandse Transparantieovereenkomst Dierproeven doen verschillende ondertekenaars mee aan de Open Week 2023. Van donderdag 16 november tot en met donderdag 23 november organiseren verschillende ondertekenaars uiteenlopende activiteiten waarin ze in gesprek gaan over dierproeven of aandacht geven aan proefdieronderzoek.

Programma

De Open Week start op donderdag 16 november met een online Engelstalige mediatraining door EARA. Zowel onderzoekers als communicatiemedewerkers kunnen deelnemen aan de training. De training staat in het teken van communiceren over onderzoek met proefdieren. Aanmelden kan via deze link.

In het kader van de Open Week publiceert Wageningen University & Research een one-pager over doeldieronderzoek. Sportvisserij Nederland gaat aandacht geven aan hun onderzoek naar de migratie van winde in het zuiden van Friesland. Het Leids Universiteit Medisch Centrum geeft via een documentaire gemaakt door WNL aandacht aan het proces van medicijnontwikkeling.

Op woensdag 22 november organiseert Maastricht University een online lezing van 16.30 tot 17.30 met lezingen door Prof. Martijn van Griensven en Dr. Veerle Melotte. Prof. Martijn van Griensven legt uit hoe proefdieren helpen bij het ontwikkelen van nieuwe therapieën. Dr. Veerle Melotte spreekt over haar onderzoek hoe het zenuwstelsel van de darm invloed kan hebben op het functioneren van de darm en op de ontwikkeling van darmkanker. De sessie wordt afgesloten met een live Q&A sessie. 

Op donderdag 23 november organiseert Charles River Laboratories in Den Bosch Labgesprekken. De onderzoeksorganisatie verwelkomt de lokale samenleving en gaat in gesprek met nabije bedrijven, buurtbewoners, politici en media over haar onderzoeken en de inzet van proefdieren die daarbij dikwijls vereist is.

De week wordt afgesloten in Rotterdam waar genodigden samenkomen voor het symposium Transparantie in Transitie ter gelegenheid van de pensionering van Martje Fentener van Vlissingen, directeur Erasmus Dierexperimenteel Centrum.

Meer informatie over de Transparantieovereenkomst Dierproeven vind je hier hier.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: