Eerste kippen in testfase gevaccineerd tegen vogelgriep

  • 21 september 2023
  • leestijd 2 minuten

Voor het eerst zijn in Nederland 1.800 kuikens gevaccineerd tegen het vogelgriepvirus. Deze vaccinatie is onderdeel van een veldproef en vindt plaats in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit is een belangrijke stap richting het grootschalig vaccineren van pluimvee tegen het vogelgriepvirus.

Veldproef
In het laboratorium bleken twee vaccins al effectief te zijn tegen de verspreiding van het virus. Nu gaan  Wageningen University & Reach (WUR), Royal GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoeken of deze vaccins ook effectief zijn in de praktijk. Gedurende de proef worden de kippen intensief gemonitord en gecontroleerd, in lijn met de nieuwe Europese verordening. De veldproef duurt tot in het derde kwartaal van 2025. De eerste resultaten worden in het tweede kwartaal van 2024 verwacht.

Vaccinatietraject
Het kabinet wil vaccinatie op verantwoorde wijze mogelijk maken, met het oog op de dier- en volksgezondheid en dierenwelzijn. Daarom is voor een stapsgewijze benadering gekozen. Naast de veldproef zal ook een pilot worden uitgevoerd om een groter aantal pluimveebedrijven in Nederland te vaccineren. De pilot zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden op meerdere pluimveebedrijven. Voorwaarde is dat het vaccin dan Europese goedkeuring heeft en als de resultaten van de eerste laboratoriumproef bekend zijn.

Minister Piet Adema: “Vogelgriep is een ernstige ziekte waar de pluimveesector enorm door is getroffen, dat raakt zowel de dieren als de ondernemers en er zijn natuurlijk ook veel wilde vogels door gestorven. We komen daarom samen in actie om het aantal besmettingen bij gehouden pluimvee terug te dringen.”

Bron: Rijksoverheid.nl

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: