Wetenschappers ontwikkelen vaccin tegen hoog cholesterol

  • 9 januari 2024
  • leestijd 2 minuten

Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat kan helpen om je cholesterol met wel 30% te verlagen. En het is ook nog eens stukken goedkoper dan vergelijkbare medicijnen.

Wereldwijd lijdt 40% van de volwassenen aan een hoog cholesterolgehalte, wat leidt tot verstopte slagaders en andere hartgerelateerde problemen.

Minder duur en breder ingezet
Er bestaan al medicijnen die kunnen helpen tegen een hoog cholesterolgehalte, zoals PCSK9-remmers. Helaas zijn ze ook erg duur: in Nederland kost het gebruik ervan al snel tussen de 5500 en 7700 euro per jaar. Genoeg reden voor wetenschappers om op zoek te gaan naar een medicijn dat ongeveer hetzelfde werkt als de remmers, maar tegelijkertijd ook een stuk goedkoper is. Wetenschapper Bryce Chackerian heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij laat weten: “We wilden een nieuwe manier ontwikkelen die minder duur is [dan de remmers, red.] en breder ingezet kan worden. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in gebieden waar mensen niet de middelen hebben om hele dure therapieën te vergoeden.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad NPJ Vaccines.

Toekomstmuziek
De wetenschappers zijn trots op hun ontdekking, omdat de lagere prijs van het vaccin betekent dat meer mensen gebruik zullen kunnen maken van de medicatie. “We denken dat dit vaccin een wereldwijde impact kan hebben,” zegt Chackerian. “Dus niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook op plekken waar hart- en vaatziekten een flink probleem zijn.” Echter laat de officiële introductie van het vaccin nog wel even op zich wachten. Zo hebben de onderzoekers vooralsnog het vaccin alleen nog maar op apen en muizen getest. De volgende stap in het proces betreft het werken met mensen. Deze stap neemt veel tijd in beslag, en de officiële introductie van het vaccin is voorlopig dan ook nog wel toekomstmuziek. Zo sluit Chackerian af: “we hopen binnen 10 jaar het vaccin in mensen te hebben.”

Bron: Scientias

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: