Transparante muis verbetert kankeronderzoek

  • 11 juli 2023
  • leestijd 1 minuut

In 2018 lukte het wetenschappers om een dode muis transparant te maken. Recent hebben dezelfde onderzoekers ontdekt dat dit het opsporen van kleine kankertumoren ten goede komt.

Het is professor Ali Ertürk en zijn team gelukt om met behulp van bepaalde chemicaliën specifieke weefsels zichtbaar te maken. Zo zijn kankertumoren te zien die nog maar net zijn ontstaan.

“MRI- en PET-scans laten alleen grote tumoren zien. Onze scans tonen tumoren die uit een enkele cel bestaan”, zegt Ertürk. De professor benadrukt dat de huidige medicijnen zich niet richten op kleine tumoren, omdat deze nooit zichtbaar waren. Daardoor kan kanker volgens hem in sommige gevallen na een paar jaar terugkomen.

De methode die een lichaam transparant maakt, kan in principe worden gebruikt voor elk dier. Dus in theorie kan ook menselijk weefsel transparant worden gemaakt.

De muizen worden transparant gemaakt door alle vetten en pigment van het lichaam te verwijderen. Dit gebeurt door een chemisch proces. Volgens BBC ziet het lichaam van de muis er na dit proces uit als doorzichtig plastic speelgoed.

Bron: NU.nl

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: