Hoeveel ratten wonen er eigenlijk in het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) en hoeveel jongen krijgen zij per keer? Negenentwintig leerlingen uit groep 5 en 6 van basisschool De Laarakker uit Arnhem maken op een unieke manier kennis met proefdieronderzoek in deze onderzoeksfaciliteit.
“Normaal gesproken zijn de gasten die we hier ontvangen niet jonger dan twaalf jaar. Jullie zijn dan ook één van de eerste basisscholen die hier langskomen”, vertelt directeur van het CDL Otto Boerman aan de jonge bezoekers. In de instructieruimte van het CDL ontving op woensdag 12 april 2023 universitair hoofddocent neurobiologie Lisa Genzel de kinderen, hun begeleiders en leerkrachten. Samen met haar collega Jacqueline van der Meij liet zij de kinderen kennismaken met haar onderzoek naar geheugen en slaap én de Hex Maze. Met dit labyrint meet de onderzoeksgroep van Genzel wat het effect is van opgeslagen kennis op het uitvoeren van taken als bijvoorbeeld de weg vinden naar voedsel.
Na een presentatie en korte quiz kregen de leerlingen de gelegenheid om vragen te stellen aan een dierenarts, een dierenverzorger, studenten en collega-onderzoekers in het CDL. In een viertal interactieve activiteiten gingen de kinderen vervolgens zelf aan de slag en konden zij met een VR-bril ervaren hoe het is om zelf door de Hex Maze te lopen. Ook mochten zij raden welk breinmodel bij welk dier hoort en bestudeerden ze onder de microscoop preparaten van hersenweefsel. Met een op afstand bestuurbare auto moesten zij de weg vinden door een doolhof en tenslotte mochten ze zelf een rat vasthouden om te ervaren hoe het is om met een proefdier om te gaan.
“Als proefdieronderzoeker vind ik het belangrijk om te laten zien wat ons werk inhoudt en hoe we met dieren omgaan. Vandaag was een uitgelezen kans om de jonge geesten te laten zien hoeveel aandacht en zorg er naar de proefdieren uitgaat”, besluit Genzel. “Het was voor mij geweldig om te zien dat een meisje die bang was voor ratten uiteindelijk het dier vast durfde te houden en zei dat ze er niet meer bang voor is.”
Lisa Genzel won in 2022 een Radboud Science Award voor haar onderzoek naar het geheugen en slaap. Daarnaast is zij vooruitstrevend in het verbeteren van dierenwelzijn tijdens de experimenten en bij de verzorging en huisvesting. Het afgelopen jaar ontwikkelde zij en haar team activiteiten op het gebied van wetenschapseducatie samen met basisscholen De Laarakker en De Laarhorst in Arnhem onder begeleiding van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit.
Gastartikel door: het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit