Onderzoekers in Duitsland zijn erin geslaagd om in een laboratorium een hondenhuid te ontwikkelen, die de echte huid van honden nabootst. Deze ‘laboratoriumhuid’ kan worden gebruikt voor het testen van medische behandelingen en verzorgingsproducten voor honden.
10-15% van de honden lijdt aan huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, een chronische huidaandoening die droogheid, jeuk en ontsteking van de huis veroorzaakt. Omdat de bestaande methoden ontoereikend zijn is er dringend behoefte aan effectieve behandelingen.
Het WowWowSkin-project van het Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology (IGB) in Stuttgart, is er nu in geslaagd om de hondenhuid na te bootsen. Hierdoor kan de veiligheid van behandelingen worden beoordeeld zonder dieren te gebruiken.
Anke Burger-Kentischer van Fraunhofer IGB: “We kunnen huidaandoeningen nabootsen op de laboratorium-hondenhuid door ze te besmetten met bacteriën. Wanneer we er vervolgens medicijnen of werkzame stoffen op aanbrengen, kunnen we snel zien of de behandeling effect heeft en het aantal bacteriën vermindert.”
Fraunhofer IGB is van plan om deze technologie uit te breiden naar andere diersoorten, zoals katten en paarden.
Bron: EARA