Nieuwe techniek voorkomt afstoting getransplanteerde cellen bij muizen

  • 5 december 2023
  • leestijd 1 minuut

Wetenschappers in Canada hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die voorkomt dat getransplanteerde cellen bij muizen worden afgestoten door het immuunsysteem van het lichaam.

Het afstoten van donorcellen en -weefsel door het immuunsysteem van een patiënt vormt een groot obstakel bij orgaantransplantaties. Het betekent dat de patiënt de rest van zijn of haar leven medicijnen moet slikken die het immuunsysteem kunnen verzwakken.

Onderzoekers van Sinai Health en de universiteit van Toronto hebben nu een manier gevonden om getransplanteerde cellen ‘onzichtbaar’ te maken voor het immuunsysteem, door immuungerelateerde genen in stamcellen van muizenembryo’s te muteren. Deze donorcellen werden vervolgens getransplanteerd naar volwassen muizen met een andere genetische achtergrond om de immuunreactie te bestuderen. Deze techniek wordt ‘immune cloaking’ (ofwel ‘immuniteitscamouflage’) genoemd.

Hoofdonderzoeker Andras Nagy: “Het is de eerste keer dat we in staat zijn geweest zo lang zonder afstoting door een volledig functioneel immuunsysteem te doen.”

“Ons werk maakt de weg vrij voor levering van ‘kant-en-klare’ cellen voor behandelingen, die veilig zijn voor patiënten.”

Bron: EARA

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: