Artsen van UMC Utrecht implanteren succesvol eerste kunsthart in Nederland

  • 15 november 2021
  • leestijd 1 minuut

Specialisten van het UMC Utrecht hebben voor het eerst in Nederland succesvol een volledig kunsthart bij een patiënt met zeer ernstig hartfalen geïmplanteerd. De operatie is onderdeel van een langdurig en internationaal onderzoeksproject om een betrouwbaar alternatief voor donorharten te vinden. De proefpatiënt, een 54-jarige man, maakt het goed, hij was binnen twee dagen van de intensive care.

“In Nederland is een groot tekort aan donorharten”, zegt Linda van Laake. Zij is als cardioloog nauw bij het project betrokken en verantwoordelijk voor de begeleiding van de proefpatiënt. “Dit kunsthart helpt niet alleen mensen die te lang moeten wachten op een donorhart, het heeft ook de potentie om mensen te helpen die de transplantatie van een normaal donorhart niet zouden overleven.”

Voor het onderzoek zijn twintig proefpersonen uit verschillende landen nodig. In Nederland zullen naar verwachting drie patiënten meedoen. De medisch-ethische toetsingscommissie van het UMC Utrecht heeft de studie goedgekeurd.

Bron: NOS

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: