Wetenschappers laten verlamde muizen weer lopen

  • 25 september 2023
  • leestijd 2 minuten

Wetenschappers zijn erin geslaagd om bij verlamde muizen bepaalde zenuwcellen terug te laten groeien, die leidden tot herstel van de zenuwen in de ruggengraat. Dit is een stap in de goede richting in de zoektocht naar een oplossing voor mensen met een dwarslaesie.

Wetenschappers van onder meer UCLA en Harvard hebben een cruciale component ontdekt die leidde tot het herstel van de functies van de ruggengraat bij verlamde muizen. De crux zit hem in het terug laten groeien van specifieke neuronen, ofwel zenuwcellen, op hun natuurlijke plek: willekeurige regeneratie bleek eerder niet effectief.

Stapjes

Vijf jaar geleden al heeft hetzelfde onderzoeksteam een methode bedacht om axonen te activeren. Deze piepkleine zenuwvezels die zenuwcellen verbinden en met elkaar laten communiceren konden daardoor terug groeien na een verwonding aan de ruggengraat bij knaagdieren. Hoewel het zo lukte om succesvol axonen te regenereren bij ernstige dwarslaesies, bleef functioneel herstel een grote uitdaging. Toen de aanpak echter werd verfijnd door de axonen te begeleiden richting hun natuurlijke bestemming in de wervelkolom, traden wel significante verbeteringen op bij muizen met een complete dwarslaesie. Er konden letterlijk weer stapjes worden gezet.

Grote gevolgen

De ontdekking kan op termijn grote gevolgen hebben voor verlamde mensen. Het idee dat specifieke groepen neuronen naar hun natuurlijke doelgebieden moeten worden begeleid is een veelbelovende strategie voor de ontwikkeling van behandelmethodes die erop zijn gericht de neurologische functies te herstellen van grotere dieren en mensen. Punt is echter wel dat deze regeneratie een stuk lastiger wordt over grotere afstanden, zoals bij bijvoorbeeld mensen het geval is. Toch is het een belangrijke stap om “het raamwerk te ontsluiten om betekenisvol herstel te bereiken bij een dwarslaesie en het herstel te versnellen bij andere verwondingen aan het centraal zenuwstelsel”, lichten de onderzoekers toe.

Bron: Scientias.nl

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: