Jaarverslag 2023: meer communicatie over dierproeven dan ooit tevoren

  • 3 mei 2024
  • leestijd 3 minuten

Het tweede jaarverslag van de Transparantieovereenkomst Dierproeven in Nederland is vandaag gepubliceerd. Het verslag laat zien dat instellingen die bij dierproeven zijn betrokken steeds meer manieren vinden om daarover met de samenleving te communiceren.

Het jaarverslag bekijkt de inspanningen van de 21 ondertekenaars instellingen op het gebied van communicatie gedurende 2023. Deze ondertekenaars bestaan uit universiteiten, universitair medische centra, wetenschappelijke instituten, bedrijven en verenigingen. De overeenkomst is opgesteld in samenwerking met de European Animal Research Association (EARA) en Stichting Informatie Dierproeven (SID) en geïnspireerd op bestaande transparantieovereenkomsten in verschillende Europese landen.

Alle ondertekenaars bieden de samenleving mogelijkheden om meer te weten te komen, bijvoorbeeld door het delen van nieuws of doorbraken in proefdieronderzoek, of door het publiceren van artikelen over proefdieronderzoek en inspanningen op het gebied van de 3 V’s (vervanging, vermindering en verfijning van het gebruik van dieren in onderzoek). De belangrijkste bevindingen van het rapport:

  • Bijna alle ondertekenaars (88%) hebben in 2023 contact gehad met de media over onderzoek met proefdieren. De meesten deden dit via een interview of een uitgebreid artikel. Meerdere ondertekenaars regelden toegang tot de faciliteiten voor de media. Zo was er bijvoorbeeld het interview met Manon Beekhuijzen, hoofd Toxicologie Operations bij Charles River Laboratories, over de huidige stand van zaken met betrekking tot dier- en dierproefvrij onderzoek.
  • Het is mogelijk voor het publiek om dierenfaciliteiten te bezoeken bij 13 van de instellingen. 10 van hen openen regelmatig hun deuren voor publiek.
  • Meer dan de helft van de instellingen nam deel aan lokale evenementen en sprak daar over dieronderzoek, zoals het jaarlijkse Pint of Science-festival en verschillende initiatieven met lokale scholen (respectievelijk 53% en 41%).
  • In 2023 organiseerden de ondertekenaars ook de tweede Open Week, waarbij vijf ondertekenaars hun onderzoekslocaties (op locatie of virtueel) openstelden voor het publiek.

Veel ondertekenaars hebben uitgebreide informatie op hun website geplaatst, zoals bijvoorbeeld proefdierstatistieken op de website van de Universiteit van Groningen, of de “achter de schermen” video’s op de website van het Biomedical Primate Research Centre. Verder houdt SportvisserijNL geïnteresseerden op de hoogte van een lopende onderzoek met vissen in het wild via een speciale Facebook-pagina.

Ondertussen bundelden de Radboud Universiteit en het Radboudumc hun krachten met EARA en de Nederlandse Parkinson Vereniging om het Patient Discovery Project van EARA in Nederland te lanceren. 20 deelnemers (patiënten en hun naasten) woonden een symposium bij in theater Lux, Nijmegen, met lezingen over verschillende soorten Parkinsononderzoek. Ook namen zij deel aan een rondleiding langs de onderzoeksfaciliteiten van Radboud, inclusief de proefdierfaciliteiten.

De ondertekenaars van de overeenkomst zijn: Amsterdam UMC, Biomedical Primate Research Centre, Charles River Laboratories Den Bosch B.V., Envigo RMS B.V., Erasmus MC, Hubrecht Instituut, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit Maastricht, Nederlands Herseninstituut, Nederlands Kanker Instituut, Nederlands Instituut voor Ecologie, Radboudumc, TNO, Rijksuniversiteit Groningen, Vereniging Sportvisserij Nederland, Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research.

Meer informatie over de Transparantieovereenkomst Dierproeven vind je hier.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: