IVG-technologie: revolutie in vruchtbaarheidsbehandelingen?

  • 21 maart 2024
  • leestijd 2 minuten

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebbeneen nieuwe mijlpaal bereikt die de toekomst van in-vitrofertilisatie (IVF) ingrijpend zou kunnen veranderen. De techniek, bekend als in vitro gametogenese (IVG), kan een oplossing bieden voor vruchtbaarheidsproblemen die worden veroorzaakt door leeftijd, ziekte of de gevolgen van kankerbehandelingen.

Deze innovatie maakt gebruik van een proces dat vergelijkbaar is met de techniek die werd ingezet voor het klonen van het schaap Dolly. Door huidcellen te transformeren in eicellen, opent IVG nieuwe deuren naar het ouderschap voor mensen die tot nu toe met onvruchtbaarheid hebben geworsteld. Een recente studie uitgevoerd door de Oregon Health & Science University toonde aan dat het mogelijk is om huidcellen van muizen om te zetten in eicellen. Deze eicellen kunnen vervolgens worden bevrucht om levensvatbare embryo’s te creëren, in dit geval met genetisch materiaal van twee mannelijke muizen.

Hoofdonderzoeker Shoukhrat Mitalipov vertelt in The Guardian: “Onze technologie zou onvruchtbare patiënten in staat stellen om genetisch verwante kinderen te krijgen, waardoor een weg naar ouderschap wordt geboden die momenteel zelfs met IVF niet beschikbaar is.”

Ondanks de veelbelovende vooruitzichten, benadrukken de onderzoekers dat de klinische toepassing van IVG nog wel tien jaar op zich kan laten wachten. Deze periode is nodig om de techniek verder te ontwikkelen en te verfijnen om zeker te stellen dat het een veilig en effectief alternatief biedt voor de huidige voortplantingsmethoden.

Bron: EARA

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: