Zebravis is het perfecte proefdier

13 februari 2017

Aan het begin van dit millennium bouwde Rob Willemsen, nu  hoogleraar functionele genetica, het eerste lab met zebravisjes in Rotterdam. Inmiddels is het vissen lab van de Erasmus Universiteit in Rotterdam het grootste in Nederland. En is het zebravisje zelf een volwaardig en veel gebruikt proefdier geworden.

Wonderbaarlijk genoeg komt de zebravis voor 70 procent  genetisch overeen met de mens. Bij een muis is de overeenkomst 80 procent. Een onderzoeksmuis laten opgroeien kost al gauw een jaar, zegt Willemsen. Een gemanipuleerde zebravis heb je in een paar dagen. Tel uit je winst.

De zebravis wordt steeds vaker gebruikt voor onderzoek naar ernstige genetische aandoeningen. Hierbij worden bepaalde genen geactiveerd of juist uitgezet. Vervolgens bekijken onderzoekers het ontwikkelingsproces van een ziekte. Doordat de visjes doorzichtig zijn, is nagenoeg elke verandering goed waarneembaar. Ook de reactie op een bepaald medicijn of therapie is zo in kaart te brengen. Willemsen doet momenteel onderzoek naar ALS, een dodelijke spierziekte.

De meest gebruikte techniek in het zebravissenonderzoek stamt uit de jaren negentig, legt Willemsen uit. Via een injectie kan een onderzoeker elk willekeurig gen uitschakelen. Zo wordt bepaald welke rol dit gen speelt bij een ziekte.

Op de vraag of zebravissen muizen zullen gaan vervangen, antwoordt Willemsen ontkennend.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant.