Wetenschappers kweken stukje mensenbrein in muizenhoofd

17 april 2018

Amerikaanse onderzoekers van het Salk Institute voor biowetenschap in Californië zijn erin geslaagd een stukje mensenbrein te kweken in het hoofd van een muis en  aan het brein van de muis zelf te koppelen. Voor hersenwetenschappers betekent dit een langverwachte doorbraak. Het is namelijk ideaal om hersenziekten te bestuderen en nieuwe behandelingen te testen.

Bij hersenziekten als alzheimer of autisme kunnen artsen geen hersenmonster afnemen en dat maakt het erg lastig te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Buiten het lichaam gekweekte hersenweefsels moeten dit probleem ondervangen. Hiervoor was een permanente toevoer van zuurstofrijk bloed nodig. Door het hersenweefsel te laten vergroeien met de hersen van een muis, is dat nu gelukt.

Het kweken van menselijk weefsel in proefdieren is niet nieuw. Kankeronderzoekers bestuderen vaak menselijke tumoren in ratten of muizen. Ook delen van de menselijke darm, long, lever, hart en alvleesklier worden al met enige regelmaat in proefdieren ingebracht, om ze in levende toestand te bestuderen.

Bron: De Volkskrant