Verdubbelde levensduur muizen met progeria

7 januari 2021

Wetenschappers zijn erin geslaagd de levensduur van zieke muizen meer dan te verdubbelen met behulp van genetische manipulatie. Het gaat om muizen met de verouderingsaandoening progeria. Een zeldzame mutatie is de boosdoener bij progeria. Deze mutatie zorgt ervoor dat een abnormaal eiwit aangemaakt wordt. Dat eiwit verkort de levensduur van cellen en tast spiercellen en bloedvaten aan. Mensen met progeria worden meestal niet ouder dan 12 tot 14 jaar oud.

De onderzoekers veranderden in een deel van de muizencellen slechts een enkele letter in de DNA-code. Dat de muizen daardoor zoveel langer bleven leven, kwam als een grote verrassing. De onderzoekers hadden namelijk lang niet in alle cellen van de muizen aanpassingen gemaakt. Slechts 10 tot 60 procent van de cellen zijn aangepast.

De onderzoekers maakten voor de aanpassing van het DNA van de muizen gebruik van CRISPR, een nog jonge methode waarmee het mogelijk is om heel precies genen te verwijderen en toe te voegen in het DNA van organismen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Bron: NPO Radio 1