Advies NCad – Uitfaseren dierproeven en stimuleren proefdiervrije innovatie

20 december 2016

Dierproeven kunnen voor een deel van het onderzoek tussen nu en 2025 worden vervangen door andere onderzoeksmethodes.

Voor pre-klinisch onderzoek naar nieuwe medicijnen zullen dierproeven wel langer nodig blijven. Voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek verschillen de mogelijkheden voor afbouw per onderzoeksgebied. Dit en meer staat in het advies ‘Transitie naar proefdiervrij onderzoek – Over mogelijkheden voor het uitfaseren van dierproeven en het stimuleren van proefdiervrije innovatie’. Het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) heeft het rapport donderdag 15 december aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Veiligheidsonderzoek

Dieren worden, volgens de wet vereist, nu nog gebruikt om de veiligheid te onderzoeken van onder meer chemische stoffen, voedselingrediënten en bestrijdingsmiddelen. Die proeven kunnen voor 2025 worden afgebouwd, aldus Herman Koëter, voorzitter van het NCad. Nieuwe technieken zijn bijvoorbeeld het gebruik van menselijke kunsthuid bij allergietesten of een computermodel van het hart waarmee de werking van medicijnen wordt onderzocht.

Vanzelf zal de verandering naar nieuwe methoden niet ontstaan en de overheid zal zich dan ook, ministerie overschreidend, actief moeten inzetten, aldus de onderzoekers. Om de transitie te versnellen adviseert het NCad om ook internationaal te kijken naar een herbeoordeling van wet- en regelgeving.

In deze animatie legt het NCad het nog eens uit.

Bronnen: NCad en nu.nl