Toekomstmuziek: kunstmatige baarmoeder voor premature baby’s

1 mei 2017

Kinderartsen in Amerika zijn er na drie jaar in geslaagd een kunstmatige baarmoeder te ontwikkelen. De ‘waterzak’ bootst de omgeving van de baarmoeder na. Te vroeg geboren lammeren bleven vier weken leven in de zak. Een externe machine vervult de rol van placenta. Artsen verwachten dat de kans op complicaties bij te vroeg geboren baby’s fors afneemt als ze een maand in een kunstmatige baarmoeder worden gelegd.

Anton van Kaam, hoogleraar neonatologie in het AMC is positief. Het feit dat de lammeren zich zo goed ontwikkelden in de kunstmatige baarmoeder heeft betekenis. De ontwikkeling van de longen bij kinderen en lammeren is namelijk identiek. Bij premature baby is elke week dat ze niet geboren worden meegenomen. Als ze na hun geboorte in een kunstmatige baarmoeder verder kunnen ‘rijpen’ zou dat enorme winst zijn. Punt van aandacht is wel dat de longen van de baby niet in aanraking mogen komen met lucht. Gaat de baby zelf ademen, dan kan hij niet meer overleven in het vruchtwater.

De verwachting is dat het nog zo’n tien jaar duurt voordat de kunstmatige baarmoeder een vaste plek heeft op de afdeling neonatologie.

Lees het volledige artikel van de Volkskrant.