T-REX: onderzoek naar hersenactiviteit bij mensen met een Alzheimer-gen

  • 5 november 2020
  • leestijd 2 minuten

Onderzoekers van de nieuwe T-REX-studie gaan uitzoeken of hun vermoedens over verhoogde hersenactiviteit in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer kloppen. Dit gaat ze doen bij mensen met een erfelijk Alzheimer-gen.

T-REX staat voor Translatie van netwerk hypeREXcitabiliteit bij de erfelijke ziekte van Alzheimer.

Onderzoek bij muizen

Uit onderzoek bij muizen met de ziekte van Alzheimer blijkt dat al in een vroege fase van de ziekte er een onbalans is tussen remmende en activerende hersencellen. Dat lijkt er voor te zorgen dat hersencellen van deze muizen actiever zijn dan die van gezonde muizen. Er is nog geen duidelijkheid of deze onderzoeksresultaten bij muizen ook gelden voor de mens. Om daar achter te komen willen de onderzoekers gezonde mensen met een erfelijk Alzheimer-gen bestuderen. Dit doen ze door hun hersengolven te analyseren.

Resultaten vergelijken

Onderzoekers van de T-REX-studie meten hersenactiviteit met behulp van een magnetoencefalogram (MEG), een moeilijk woord voor ‘hersenschrift’ of ‘hersenfilmpje’.

De onderzoeksresultaten worden vergeleken met resultaten van patiënten met Alzheimer zonder een Alzheimer-gen en gezonden mensen. Ook zullen de onderzoeksresultaten vergeleken worden met de resultaten van het onderzoek bij muizen met een soortgelijke Alzheimer-genen. Ten slotte zal een computermodel de resultaten van verschillende onderzoekslijnen met elkaar verbinden.

De onderzoekers hopen met dit project al in een zeer vroeg ziektestadium veranderingen te kunnen vinden die helpen het ontstaan van de ziekte beter te begrijpen en uiteindelijk aanknopingspunten voor behandeling te vinden.

Bron: Alzheimercentrum.nl

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: