Synthetische mini-embryo door Nederlandse wetenschappers

3 mei 2018

Nederlandse wetenschappers hebben voor het eerst synthetische mini-embryo’s gemaakt, die zich in de baarmoeder kunnen nestelen en leiden tot tekenen van een vroege zwangerschap. Synthetisch┬ábetekent in dit geval dat er geen ei- of zaadcel te pas komt aan de vorming van het embryo. In plaats van een ei- of zaadcel zijn stamcellen gebruikt.

Het onderzoek met de synthetische mini-embryo’s wordt momenteel gedaan met muizen. Het onderzoek staat nog ver van de menselijke praktijk af. Ondanks dat hopen de onderzoekers dat hun vinding uiteindelijk ook voor mensen toegevoegde waarde heeft.

Dat eerste stadium van zwangerschap nabootsten, in de baarmoeder van een muis, is een nieuwe ontwikkeling. Echter heeft het nog niet geleid tot de geboorte van kleine muisjes. Vooralsnog leven de synthetische mini-embryo’s niet langer dan twee dagen na nesteling in de baarmoederwand. Hoewel de nesteling nog niet leidt tot levende muizen, biedt die wel allerlei openingen voor toekomstige geneeskundige experimenten. Men hoopt dat als het proces van een vroege zwangerschap op deze manier goed valt na te bootsen en te onderzoeken het uiteindelijk bijdraagt aan meer begrip en oplossingen van bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen.

Bron: NOS