Subsidie ZonMw voor onderzoek naar rijping van hartcellen

13 februari 2018

ZonMw geeft het onderzoek naar de moleculaire regulatiemechanismen van menselijke hartceltypen een TOP-subsidie van 675.000. De subsidie gaat naar onderzoekers van de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit, die o.a. antwoord hopen te krijgen op de vraag ‘hoe groeien cellen uit tot hartspierscellen?’

Robert Passier, hoogleraar Toegepaste Stamceltechnologie van de Universiteit Twente en Gert Jan Veenstra, hoogleraar Moleculaire Ontwikkelingsbiologie van de Radboud Universiteit, ontvangen samen de subsidie voor onderzoek naar de vorming en rijping van hartceltypen. Tijdens het project werken de onderzoekers samen met onderzoekers van LUMC, AMC en VUmc.

Een belangrijke doodsoorzaak in de westerse wereld zijn hart- en vaatziekten. Sinds 2008 is het mogelijk lichaamscellen zoals bloedcellen of huidcellen van patiënten om te zetten in humane pluripotente stamcellen (hPSC). Deze stamcellen kunnen onder meer worden gebruikt om hartspiercellen te maken. Het probleem is dat deze hPSC cellen uit verschillende hartceltypes bestaan: hartspiercellen uit de boezem, de kamer en pacemakercellen. Ook zijn deze cellen niet helemaal vergelijkbaar met volwassen hartspiecellen, maar wel met foetale hartspiercellen.

“Het is belangrijk dat we begrijpen hoe we de verschillende celtypes van het hart kunnen maken en hoe we deze verder kunnen rijpen, zodat ze vergelijkbaar worden met de hartcellen van een volwassen hart” zegt Robert Passier. Voor het eerst doen zij uitgebreid studie naar de genetische en moleculaire mechanismen die ‘verantwoordelijk’ zijn voor de vorming van de juiste hPSC-afkomstige hartspierceltypen en de rijping daarvan. “Daartoe zullen we het proces waarmee de verschillende hartspierceltypen ontstaan in kaart brengen met behulp van zogeheten ‘single cell’ benaderingen. Hierin bepalen we de individuele verschillen tussen cellen. Ook zullen we de epigenetische veranderingen – veranderingen in de functie van genen zonder dat het DNA verandert- bepalen tijdens de differentiatie (het delen van het geheel)”, vertelt Gert Jan Veenstra.

Hij verwacht dat de uitkomsten van het onderzoek een significante bijdrage zullen leveren aan het begrijpen en behandelen van hartziekten. Passier: ”Meer kennis over de differentiatie en rijping van humane hartspiercellen zal uiteindelijk leiden tot verbeterde in vitro modellen voor de bestudering van hartziekten en het testen van medicijnen. Bovendien verwachten we dat hierdoor ook het gebruik van proefdieren zal verminderen.”

Bron: University of Twente