Slechte samenwerking zenuwcellen bij fragiele-X-syndroom

25 januari 2018

Het fragiele-X-syndroom is een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een mutatie in een gen. De aandoening zorgt onder meer voor een lichte tot ernstige verstandelijke beperking en op autisme lijkend gedrag. Door de mutatie in een gen wordt FMRP (eiwit) niet aangemaakt. Onderzoek bij muizen met een vergelijkbare mutatie heeft voor nieuwe inzichten gezorgd over het tot stand komen van deze aandoening.

Muizen met en zonder mutatie kregen van onderzoekers een test, waarbij ze leerden een plek in hun verblijf te vermijden. Alle muizen slaagden in de test en wisten de kenmerken van de plek te onthouden. Zodra de onderzoekers die kenmerken verschoven bleven de muizen zonder mutatie deze vermijden, maar de muizen met mutatie konden de oude en de nieuwe situatie niet met elkaar verbinden en ontweken de plek niet.

Verder onderzoek van de hersenen van de muizen liet zien dat de zenuwcellen op zich gezond lijken te zijn. Maar voor verschillende taken moeten zenuwcellen in groepjes samenwerken. In deze samenwerking ging het mis bij muizen met de mutatie. De hersenen functioneren minder goed, omdat de zenuwcellen niet goed samenwerken.

Volgens de onderzoekers moet toekomstig onderzoek zich richten op de samenwerking van zenuwcellen in plaats van het ontbrekende FMRP-eiwit.

Bron: Nederlands Dagblad 19 januari