Ruim 400 wetenschappers steunen onderzoek met apen in neurowetenschap

20 september 2016

Meer dan 400 wetenschappers ondertekenden een brief ter ondersteuning van neurowetenschappelijk onderzoek met apen, met uitzondering van mensapen. Opgesteld door Understanding Animal Resarch (UAR) geeft de brief inzicht in de vitale rol die onderzoek met apen speelt in met name de neurowetenschap. Het schrijven is een antwoord op de steeds fellere acties van dierenrechtenorganisaties.

Overleven dankzij apen
Onderzoek met apen levert tot op heden een significante bijdrage aan de medische vooruitgang. Een onderzoek in Amerika spreekt over 50 medische innovaties in de afgelopen 50 jaar. Voorbeelden zijn behandeling van lepra, HIV en Parkinson, vaccins voor BMR en Hepatitus B, diagnose en succesvolle behandeling van Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) en borstkanker. Doordat apen zoveel op mensen lijken, zijn ze soms de enige dieren die gebruikt kunnen worden om onderzoek te doen naar neurologische aandoeningen zoals Parkinson en dementie, twee ingrijpende ziektes.

Vervanging, vermindering en verfijning
Omdat apen gevoelige en slimme dieren zijn, is het belangrijk dat elk onderzoeksvoorstel met primaten zorgvuldig wordt getoetst. De dierproefwetenschap is continue bezig om het ongerief van proefdieren zoveel mogelijk te beperken. Wereldwijd wordt er gewerkt volgens het 3V-beleid (vervanging, vermindering en verfijning).

Hier staat de volledige brief.