Revolutionair: organen op een chip

4 augustus 2017

Het wordt een revolutionaire ontwikkeling genoemd: chips waarop biologische cellen nauwkeurig zijn te volgen. Deze ‘organs-on-chips’ zijn kleine groepjes menselijke cellen die precies hetzelfde reageren als echte organen. Door de plaatsing van ‘mini orgaantjes’ op de chip kunnen medicijnen op de eigen cellen van een patiënt worden getest. Zo kan een medicijn op maat worden gevonden.

Alternatief dieproeven
‘Mini-orgaantjes’ vormen een goed alternatief voor dierproeven. Het menselijke lichaam is namelijk niet gelijk aan dat van een dier. Daarom is wat er in diermodellen gebeurt, niet altijd een goede weergave van wat er in het menselijke lichaam plaatsvindt. Een goed voorbeeld is het verschil tussen een mens en een muis. Een menselijk hart klopt ongeveer 60 keer per minuut, maar het hart van een muis klopt 500 keer per minuut. Ook wijken bepaalde functionaliteiten van organen af. Zo heeft de dikke darm van een muis een andere functie dan de dikke darm bij de mens. Onderzoekers denken ook dat sommige effecten en bijwerkingen van nieuwe medicijnen beter en sneller kunnen worden getest en voorspeld in ‘organs-on-chips’.

Professor Christine Mummery is projectleider van het ‘organs-on-chips’ onderzoek in Nederland en ontving recent een beurs van 19 miljoen euro van het Ministerie van Onderwijs.

Lees het volledige artikel en bekijk de uitzending van EenVandaag op binnenland.eenvandaag.nl