Onderzoek: Positief effect cannabis op geheugen oudere muizen

11 mei 2017

Duitse microbiologen hebben ontdekt dat een lage dosis THC (het belangrijkste psychoactieve ingrediënt van marihuana) het geheugen van volwassen en bejaarde muizen verbeterd. Na een behandelperiode van een maand zagen de onderzoekers een significant herstel in het cognitieve vermogen van de muizen. Een verrassende en ook enigszins controversiële uitkomst, aldus Mathhijs Bossong van het UMC Utrecht Hersencentrum. Tot op heden zijn immers alleen negatieve effecten op het (jeugdige) brein bekend.

Hersenen en cannabis
Ieder mens maakt zelf endocannabinoïden aan. Het endocannabinoïde systeem waarin deze stoffen voorkomen, speelt een rol bij het ervaren van bijvoorbeeld pijn en honger. Bij het gebruik van cannabis, haakt THC aan bij het bestaande endocannabinoïde systeem. Het is bekend dat dagelijks gebruik  van cannabis het systeem in onbalans kan brengen.

Het onderzoek
Onderzoeker Zimmer van de Universiteit van Bonn wist uit eerdere studies met dierproeven dat door ouderdom het natuurlijke endocannabinoïde systeem minder goed gaat werken. Met zijn onderzoek bekeek hij of externe toediening van THC de achteruitgang kan beïnvloeden.
Gedurende een maand kregen jonge, volwassen en oudere muizen dagelijks een lage dosis THC. Na de behandelperiode deden de onderzoekers  cognitieve testen met de muizen. De jonge muizen presteerden slechter dan de controlegroep. Volwassen en bejaarde muizen lieten een verbetering zien. Ook was er bij de laatste groep een verandering te zien in het deel van het brein dat nieuwe herinneringen opslaat (de hippocampus).

Toepassing voor ouderen
Momenteel krijgen alleen patiënten met MS of terminale kanker cannabis voorgeschreven. Het is nog onduidelijk wat het (lange termijn) effect op het cognitieve vermogen van deze patiënten is. Deskundigen vrezen voor cognitieve achteruitgang en risico op verslaving. Het Duitse onderzoek biedt mogelijk nieuwe inzichten. Of het effect van THC bij volwassen en oudere patiënten gelijk is aan dat bij muizen op leeftijd,  is voer voor vervolgonderzoek.

Lees het volledige artikel op Nemokennislink.