PERSBERICHT HUBRECHT INSTITUUT
Wetenschappers van het Hubrecht Institute (KNAW) hebben in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit van Cambridge (UK) complexe embryo-achtige structuren gemaakt uit muizenstamcellen. Deze structuren, genaamd gastruloids, maken nu voor het eerst ook somieten, blokjes weefsel die later de ruggenwervels en spieren vormen.
Het is nog niet eerder gelukt om zulke complexe embryo-achtige structuren te maken die dit ontwikkelingsstadium, dat plaatsvindt na implantatie in de baarmoeder, na te bootsen. Dit modelsysteem, dat op 19 februari 2020 is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, kan worden gebruikt om de embryonale ontwikkeling te bestuderen in een petrischaal.
Tijdens de embryonale ontwikkeling groeit een bevruchte eicel uit tot een volledig organisme. Er is echter nog veel onbekend over de processen die de embryonale ontwikkeling van zoogdieren sturen. Hoe wordt bijvoorbeeld bepaald hoeveel wervels er in onze ruggengraat moeten groeien, of aan welke kant van het lichaam het hart gevormd moet worden? Soms gaat er in deze processen iets mis. Hoe komt dat dan? En kunnen we dat voorkomen? Welke stoffen zijn eigenlijk wel en juist niet goed voor de embryonale ontwikkeling? Studies die onderzoek doen naar dit soort vragen worden vaak gedaan met behulp van muizenembryo’s. De ontwikkeling van muizenembryo’s vindt echter plaats in de baarmoeder, en het is niet eenvoudig om deze embryo’s in grote aantallen te verkrijgen. Wetenschappers uit de onderzoeksgroepen van Alexander van Oudenaarden en Katharina Sonnen (Hubrecht Institute) en de onderzoeksgroep van Alfonso Martinez Arias (Universiteit van Cambridge) zijn daarom bezig met het ontwikkelen van een alternatief: gastruloids, in het lab gekweekte embryo-achtige structuren gemaakt van stamcellen.
Bron: KNAW