Proefdiervrije innovaties van VU en Amsterdam UMC in beeld

  • 18 oktober 2022
  • leestijd 1 minuut

Wetenschappers van VU Amsterdam en Amsterdam UMC werken aan nieuwe vormen van onderzoek die dierproeven kunnen verminderen. Dit doen zij via het initiatief Transitie Proefdiervrije Innovaties (TPI Amsterdam). Nieuwe beelden vanuit het lab geven een mooie inkijk in hun werk.

Zo brengt hoogleraar Bas Teusink (VU, systeembiologie) het metabolisme van de cel grondig in kaart om zo beter reacties in cellen te kunnen voorspellen. Hoogleraar Sue Gibbs (Amsterdam UMC en ACTA) pioniert in het lab met huidorganoïden: levensecht huidweefsel, waar huidaandoeningen mee onderzocht kunnen worden, of de veiligheid van bepaalde tandartsingrepen. Hoogleraar Dasja Pajkrt (Amsterdam UMC) ontwikkelt hersenorganoïden in het lab, om het effect van virussen op het brein te onderzoeken. Hoogleraar Jolanda van der Velden (Amsterdam UMC, fysiologie) onderzoekt aangeboren en genetische hartaandoeningen en ontwikkelt hiervoor hartorganoïden: in het lab laat ze hartspiercellen uitgroeien tot een minihart.

Meer weten over de visie en missie van TPI Amsterdam? En benieuwd naar alle verhalen en video’s van deze pionierende wetenschappers van Amsterdam UMC en VU Amsterdam? Ga naar www.vu.nl/tpi-amsterdam.

Bron: persbericht VU & Amsterdam UMC

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: