Nieuwe klasse antibiotica ontdekt na 30 jaar

  • 3 april 2025
  • leestijd 2 minuten

Wetenschappers van de Canadese McMaster Universiteit hebben een compleet nieuwe klasse antibiotica ontdekt.

De onderzoekers bestudeerden een bodemmonster uit een achtertuin in de Canadese stad Hamilton en lieten de bacteriën daaruit een jaar lang rustig groeien in het laboratorium. Tussen al die bacteriën zat een bijzondere soort, Paenibacillus genaamd, die een zeer specifieke stof produceert: lariocidine.

Wat maakt lariocidine zo bijzonder? Deze stof, die behoort tot de zogenaamde lasso-peptiden (eiwitachtige moleculen die eruitzien als een lasso), pakt bacteriën op een compleet nieuwe manier aan. Het verstoort hun eiwitproductie op een manier die nog nooit eerder is gezien bij antibiotica. Dit betekent dat zelfs bacteriën die resistent zijn tegen andere medicijnen, mogelijk geen verweer hebben tegen deze nieuwkomer.

Eerste nieuwe klasse antibiotica in 30 jaar
Deze ontdekking is misschien wel een doorbraak in de strijd tegen resistente bacteriën. Het is namelijk bijna dertig jaar geleden dat er voor het laatst een volledig nieuwe klasse antibiotica op de markt kwam. In die tussentijd zijn steeds meer bacteriën ongevoelig geworden voor bestaande medicijnen, wat jaarlijks zo’n 4,5 miljoen mensen het leven kost.

Het onderzoeksteam is bijgevolg bijzonder enthousiast over de mogelijkheden. Uit eerste tests blijkt dat lariocidine niet giftig is voor menselijke cellen. Bovendien werkt het goed in proefdieren met een infectie.

Productie opschalen
Maar voordat dit middel in de apotheek ligt, moet er nog heel wat gebeuren. De onderzoekers werken nu hard om het molecuul aan te passen en in grotere hoeveelheden te produceren. Dit is nog een flinke uitdaging, want de bacteriën die lariocidine maken, produceren het niet bepaald in industriële hoeveelheden.

De ontdekking, die is gepubliceerd in het vakblad Nature, geeft ons hopelijk een nieuw wapen in de wereldwijde strijd tegen antimicrobiële resistentie. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt deze resistentie als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid wereldwijd.

Wat is antibioticaresistentie?
Antibiotica bestrijden bacteriële infecties, maar overmatig en onjuist gebruik kan bacteriën resistent maken. Dit gebeurt wanneer antibiotica te vaak of te kort worden gebruikt, waardoor sommige bacteriën overleven en zich aanpassen. Gevolg: steeds meer bacteriën worden ongevoelig, waardoor bestaande antibiotica minder effectief worden. Dit vormt een groeiend probleem, want het kan ertoe leiden dat veel infecties in de toekomst niet of nauwelijks meer te behandelen zijn.

Bron: Scientias

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: