Nederlandse wetenschappers BPRC ontdekken: Java-apen inzetbaar in strijd tegen coronavirus

  • 20 april 2020
  • leestijd 1 minuut

Uit onderzoek van het Nederlandse apencentrum Biomedical Primate Research Centre (BPRC) is de Java-aap inzetbaar om nieuwe medicijnen en experimentele vaccins te testen in de strijd tegen het coronavirus.

Apen worden in Nederland vooral gebruikt voor onderzoek naar hersenziekten zoals multiple sclerose, medicijnen en vaccins. In het BPRC wordt onder andere onderzoek gedaan naar vaccins voor aids, malaria en tuberculose.

Het BPRC werkt nauw samen met het Erasmus MC en het Nederlands Herseninstituut (NIN). Vanwege de coronacrisis wordt die samenwerking dit jaar geïntensiveerd.

Java-apen blijken bevattelijk voor het coronavirus. Onderzoekers troffen het virus na blootstelling aan in de longen, darmen, neus- en keelvocht en in de milt. De longen van de apen bleken bovendien beschadigd. “Het onderzoek toont aan dat een infectie met COVID-19 inderdaad kan leiden tot een longziekte, vergelijkbaar met COVID-19 bij de mens”, schrijven de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek bieden (internationale) wetenschappers de mogelijkheid hun experimentele vaccins en medicijnen te evalueren, meldt BPRC.

Bekijk de video waarom java-apen als proefdieren voor coronavaccins worden ingezet.

Bron: De Stentor

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: