Een nieuw onderzoek suggereert dat de kans om kanker te krijgen misschien al vastligt vóór de geboorte. Wetenschappers uit Duitsland en de VS onderzochten het TRIM28-gen bij muizen en volgden hen vanaf de geboorte tot op latere leeftijd.
Dit gen helpt bij het uitschakelen van kankergenen, zodat deze niet geactiveerd worden. Normaal stijgt het risico op kanker naarmate je ouder wordt, onder andere door DNA-mutaties in cellen. Maar ook epigenetische fouten – fouten in de manier waarop genen worden aangestuurd – spelen een rol.
De onderzoekers ontdekten dat muizen met minder TRIM28 twee verschillende epigenetische patronen in hun kankergenen hadden. Eén patroon leek bescherming te bieden tegen kanker (vooral bij leukemie), terwijl het andere patroon het risico juist verhoogde (bijvoorbeeld bij longkanker).
Deze verschillen ontstaan al tijdens de ontwikkeling en zijn op jonge leeftijd zichtbaar. Bovendien kwamen ze in meerdere weefsels in het lichaam voor, wat betekent dat dit effect mogelijk geldt voor verschillende soorten kanker.
Onderzoeker J. Andrew Pospisilik: “Onze identificatie van deze twee verschillende epigenetische toestanden, kunnen we een heel nieuw onderzoeksgebied openen naar de oorzaken van kanker.”
Bron: EARA