Een patiënt met een levensbedreigende huidaandoening is succesvol behandeld dankzij onderzoek waarbij muizen, kunstmatige intelligentie (AI) en cel- en weefselkweken zijn gecombineerd.
Toxische epidermale necrolyse (TEN), ofwel het syndroom van Lyell, is een zeldzame, maar levensgevaarlijke huidaandoening. Het wordt gekenmerkt een extreme immuunreactie in de ogen, huid en keel, waardoor blaren ontstaan waar de patiënt vocht en serum uit verliest, en waar infecties kunnen ontstaan. TEN kan worden veroorzaakt door medicijnen, onderliggend lijden of door onbekende oorzaak. Een derde van de patiënten overlijdt, en veel anderen houden langdurige schade over.
Een internationaal team van onderzoekers, waaronder van het Max Planck Institute of Biochemistry in Duitsland en de Universiteit van Zürich, gebruikten een techniek genaamd ‘ruimtelijke proteomica’. Deze techniek bestudeert hoe eiwitten binnen cellen zijn georganiseerd. Zeven patiënten met TEN, waarvan één patiënt waarschijnlijk zou overlijden, werden geanalyseerd.
Met een laserscalpel haalde het team individuele cellen uit de patiënten, waarna AI werd gebruikt om de immuuncellen van de huidcellen te scheiden. De analyses toonden aan dat de zieke cellen hoge niveaus van interferonen (eiwitten die virussen doden) produceerden. Daarom onderzocht het team een behandeling met eiwitten, zogenaamde JAK-remmers, die de werking van interferonen verminderen.
Deze behandeling werd vervolgens getest op muizen met TEN, waarbij de verergering van de wonden bij de dieren werd gestopt. Uiteindelijk werden ook alle zeven patiënten succesvol behandeld.
Bron: EARA