Implantaat ter grootte van zenuwcel kan helpen bij herstellen zicht

  • 14 mei 2024
  • leestijd 2 minuten

Onderzoekers hebben een heel klein implantaat ontwikkeld dat de mogelijkheid biedt het zicht van mensen die blind zijn geworden te herstellen.

Als blindheid ontstaat door beschadiging van de ogen, kan het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van visuele informatie (de visuele cortext), nog intact zijn. Door de visuele cortex te stimuleren met een implantaat waarmee de hersenen beelden kunnen genereren, kan het zicht worden hersteld.

Onderzoekers van het Nederlandse Herseninstituut, de Universiteit van Freiburg in Duitsland en de Chalmers University of Technology in Zweden hebben een implantaat ontwikkeld dat bestaat uit dunne draden van elektroden, ter grootte van een enkele zenuwcel en gemaakt van flexibel polymeer en metaal. Hiermee worden enkele problemen van bestaande implantaten overwonnen, zoals te groot, corrosief of stijf.

Toen het implantaat in de visuele cortex van muizen (met normaal zicht) werd geïmplanteerd, reageerden de dieren op de stimulatie die op hun hersenen werd toegepast. Daarnaast bleef het implantaat stabiel in de loop van de tijd. Bij een muis zelfs tot aan het einde van zijn leven.

Maria Asplund, van Chalmers: “We weten nu dat het mogelijk is om elektroden te maken zo klein als een zenuwcel en deze elektrode een langere tijd effectief werkend te houden in de hersenen. Veelbelovend, want tot nu toe is dat nog niet eerder gelukt.”

Bron: EARA

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: