Behandeling van botkanker door middel van immunotherapie

  • 6 juni 2024
  • leestijd 2 minuten

Een nieuw soort immunotherapie, op grond van op gemodificeerde immuuncellen, heeft muizen met botkanker succesvol behandeld. Dit biedt mogelijk een betere behandeling voor patiënten met botkanker.

Immunotherapie is een behandeling die het eigen immuunsysteem van het lichaam helpt om ziektes, zoals kanker, te bestrijden. Onderzoekers van University College London (UCL) in het Verenigd Koninkrijk hebben een behandeling ontwikkeld voor botkanker (osteosarcoom) met een type immuuncel genaamd gamma-delta T-cellen (gdT-cellen). Deze cellen komen voor in het bloed.

gdT-cellen hebben van nature eigenschappen die goed zijn voor het vernietigen van kankercellen, ze kunnen bijvoorbeeld tumorcellen herkennen. Ook kunnen ze veilig van de ene persoon naar de andere worden overgedragen zonder dat het lichaam van de ontvanger ze afstoot.

Door gdT-cellen zo aan te passen dat ze antilichamen vrijgeven die tumoren aanvallen, en deze samen met een medicijn dat zwakke botten versterkt in muizen met botkanker te injecteren, zagen de onderzoekers dat de tumorgroei werd gestopt en dat de muizen na drie maanden kankervrij waren.

Deze aanpak biedt verschillende verbeteringen ten opzichte van de huidige behandelingen, zoals chemotherapie (waar patiënten resistent voor kunnen worden) en andere vormen van immunotherapie (die duurder en tijdrovender kunnen zijn).

Jonathan Fisher van UCL: “Er kan momenteel heel weinig gedaan worden om patiënten met botkanker te genezen. Deze ontwikkeling is echter een spannende stap vooruit in het vinden van een mogelijke nieuwe behandeling.”

Bron: EARA

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: