Nieuwe pijnstiller zonder bijwerkingen

18 augustus 2016

Een sterke goedwerkende pijnstiller zonder bijwerkingen, wetenschappers zijn er al eeuwen naar op zoek.  Amerikaanse en Duitse onderzoekers zetten een belangrijke stap in de ontwikkeling van deze ‘heilige graal’. PZM21 is alleen nog maar op muizen getest, maar experts reageren enthousiast op de ontwikkeling. ‘Dit is sensationeel’, zegt Frank Huygen, hoogleraar pijngeneeskunde aan het Erasmus MC (niet betrokken bij de nieuwe studie). ‘Dit is een veelbelovende nieuwe pijnstiller waar mogelijk miljoenen mensen profijt van kunnen hebben.’

Computersimulatie
De onderzoekers kozen een afwijkende onderzoeksmethode. Normaal gesproken wordt gekeken naar chemische varianten van bestaande medicijnen, maar nu  gebruikten ze computersimulaties om te bepalen welke chemische structuren de beste match zijn met de morfinereceptor in de hersenen. Hierbij werd ook gekeken naar (het uitblijven van) bijwerkingen.

PZM21
Een van die structuren, PZM21, had ook goede resultaten bij proefdieronderzoek. De pijnstillende kwaliteiten komen overeen met die van morfine, maar dan zonder bijwerkingen. Verder onderzoek moet uitwijzen of er ook op de lange termijn geen bijwerkingen ontstaan én of de werking van PZM21 voor de mens even succesvol is.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant.