Mininier in petrischaal

10 oktober 2016

In Leiden zijn onderzoekers er in geslaagd een mininier te kweken. De niertjes lijken in alles op een normale nier inclusief filters, nierbuisjes en bloedvaten. Ze zijn alleen niet groter dan een speldenknop. Het is een van de onderzoeken van team Nier op Maat van het LUMC. Het onderzoeksteam houdt zich bezig met regeneratieve geneeskunde.

De mininieren worden in 25 dagen gekweekt in een zorgvuldig en precies proces waarbij specifieke cytokines worden toegevoegd aan de stamcellen. Zo worden de stamcellen gestuurd om zich te ontwikkelen tot nierweefsel. De stamcellen zijn oorspronkelijk afgenomen van de menselijke huid. Door de huidcellen te herprogrammeren krijg je cellen die zich nagenoeg hetzelfde gedragen als embryonale stamcellen. Deze kunnen uitgroeien tot elk gewenst type cel. In dit geval niercellen.

Een volgende stap is kijken of de nieren van een petrischaaltje naar een muis getransplanteerd kunnen worden, als dat leidt tot een werkende nier is dat een belangrijke stap. Het einddoel van het onderzoek is een werkende kunstnier voor nierpatiënten als alternatief voor dialyse en donornier. “De techniek ontwikkelt zich snel, maar de tijd dat we kunstnieren kunnen implanteren, is nog ver weg.”, aldus stamcelbiologe Van den Berg.

Op de website van de Nierstichting lees je meer over Nier op Maat.