Makaak geeft inzicht ernst zika

13 september 2016

De gevolgen van het zika-virus voor een ongeboren makaak komen sterk overeen met die voor een ongeboren baby. Dit maakt de apen zeer geschikte proefdieren voor het testen van een vaccin. De gelijkenissen in zwangerschapsverloop tussen makaak en mens, zijn vele malen groter dan die tussen veel andere dieren en mens waardoor de onderzoeksresultaten geschikter zijn voor het voorspellen van effect en/of risico voor zwangere vrouwen.

Softenon

In het verleden werden medicijnen voor zwangere vrouwen getest op muizen. Softenon is een voorbeeld. Helaas bleken de risico’s van het medicijn, ontbrekende ledenmaten, bij de menselijke foetus zeer ernstig. Waldorf (University of Washington): ‘Die defecten zagen we niet bij muizen, maar wel bij apen. Van nieuwe middelen tegen zika moeten we zeker weten dat ze veilig zijn voor zwangere vrouwen.’
Eric van Gorp, viroloog bij het Erasmus MC en niet betrokken bij het Amerikaanse onderzoek, spreekt van een ‘heel belangrijke studie’. Al waarschuwt hij dat het ook bij apen altijd de vraag blijft in hoeverre je de resultaten kunt vertalen naar mensen.

Risico niet alleen voor ongeboren baby

De gevolgen voor de groei van de hersenen van de foetus van een makaak waren kort na de besmetting al duidelijk. De besmetting in het derde trimester laat zien dat het zika-virus niet alleen gevaarlijk is bij vrouwen die nog maar kort zwanger zijn. Ook pasgeboren baby’s en zelfs volwassenen, moeten oppassen voor de tropische muggen die het virus dragen, zegt Waldorf. “Vorige week bleek dat het volwassen oog een reservoir kan zijn voor het zika-virus. Dat is zeer, zeer zorgelijk. Als je normaal dementie krijgt op je 85ste, zorgt een zika-infectie er dan voor dat je al op je 65ste klachten krijgt, vanwege schade aan neurale cellen?” Het zika-virus veroorzaakt mogelijk schade aan hersencellen (neurale cellen).

Bron: de Volkskrant