Longen uit lab met succes in varkens getransplanteerd

9 augustus 2018

Amerikaanse onderzoekers transplanteerden in vier varkens een nieuwe linkerlong, gekweekt uit de cellen van hun oude linkerlong. Die hadden de onderzoekers een maand eerder uit hun lichaam gehaald. Dat meldt NewScientist op zijn website. De varkens ontwikkelden geen afstootreactie, zonder hiervoor medicijnen toegediend te hebben kregen zoals normaal na een longtransplantatie wél gebeurt.

Voorafgaand aan de transplantatie zetten de onderzoekers de longcellen in een soort steiger, gemaakt van een long van een ander varken. De steiger hadden zij behandeld met een mengsel van suiker en wasmiddel om de oorspronkelijke cellen te verwijderen en alleen de verstevigende eiwitten over te houden. De steiger en de nieuwe cellen doopten zij een maand lang in een bad met groeimiddelen om zo de nieuwe long te laten groeien. Na een maand werd de lablong in de varkens gezet.

Uiteraard moeten nog de nodige slagen om de arm worden gehouden, want de onderzoekers hebben de lablongen nog maar twee maanden gevolgd. Een van de onderzoekers verklaarde dat het waarschijnlijk nog vijf tot tien jaar duurt voordat in het lab gekweekte longen bij mensen kunnen worden ingebracht. Bovendien, liet chirurg Michiel Erasmus van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een reactie weten, is de patiënt nog steeds afhankelijk van donoren. ‘De verstevigende laag waar je de cellen in wil laten groeien is bij longpatiënten te ver verwoest, daarvoor heb je nog steeds een donor nodig.’

Toch kan de nieuwe techniek ook meer donorlongen opleveren. Nu moet een donor in het ziekenhuis overlijden en dan moeten zijn organen zo snel mogelijk getransplanteerd worden. Als je alleen de steiger nodig hebt, wordt dat waarschijnlijk een stuk eenvoudiger, denkt Erasmus. ‘En als je daardoor minder medicijnen nodig hebt en minder nare bijwerkingen krijgt, wordt het economisch ook interessant.’

Ongeveer de helft van de longpatiënten overlijdt voordat ze een donorlong krijgen. Elk jaar staan er alleen al in Nederland bijna 200 mensen op de wachtlijst voor een nieuwe long; nog niet de helft daarvan krijgt daadwerkelijk een transplantatie. En wie het geluk heeft aan de beurt te komen, moet maar hopen dat zijn lichaam de long niet afstoot, omdat het orgaan niet lijkt op wat het lichaam kent.

Bron: NewScientist