Kleurstof blijkt een veilig malariamiddel

7 februari 2018

Wetenschappers van het Radboudumc ontdekten samen met internationale collega’s dat de blauwe kleurstof methyleenblauw malariaparasieten ongekend snel doodt. Patiënten die de kleurstof krijgen, zijn binnen twee dagen genezen. Ook kunnen ze de parasiet niet meer doorgeven als ze opnieuw door een mug gestoken worden. Het onderzoek van de wetenschappers van het Radboudumc werd gedaan in Mali en de resultaten zijn op 6 februari verschenen in The Lancet Infectious Diseases.

Jaarlijks veroorzaakt Malaria 430.000 doden. Malaria krijg je door een beet van een malariamug. De meeste sterfgevallen vinden plaats in Afrika. Vooral kinderen zijn vaak het slachtoffer. Het aantal malariadoden is in de afgelopen 10 jaar al gehalveerd door het gebruik van klamboes, insecticiden en geneesmiddelen.

De opkomst van malariaparasieten die resistent zijn tegen de huidige medicijnen vormen een groot probleem. De huidige combinatietherapie met artemisinine gaat de verspreiding van malaria nauwelijks tegen. De parasieten blijven nog te lang in het bloed waardoor nieuwe muggen besmet kunnen worden als ze een patiënt steken.

Methyleenblauw
In het nieuwe onderzoek van de wetenschappers van het Radboudumc in Mali voegden ze methyleenblauw toe aan de artemisinine combinatietherapie. Deze blauwe kleurstof wordt in het laboratorium al gebruikt om dode van levende cellen te onderscheiden.

De toevoeging van methyleenblauw aan de malariamedicatie zorgde ervoor dat de malariapatiënten al binnen 48 uur niet meer besmettelijk waren voor andere muggen. Patiënten die de malariamedicatie zonder methyleenblauw ontvingen, bleven minimaal een week besmettelijk voor muggen.

Bron: Radboudumc