Kinderhersenen reageren anders op Ritalin

8 augustus 2016

Ritalin, het medicijn waarmee ADHD behandeld wordt, werkt anders in het kinderbrein dan in dat van volwassenen. Ritalin verhoogt de doorbloeding in de kinderhersenen. Hogere doorbloeding is een indirecte maat voor langdurige verandering in de concentratie van dopamine (het dopaminesysteem in de hersenen is verantwoordelijk voor beloning, beweging en emotie). Prof. Liesbeth Reneman en promovenda drs. Anouk Schrantee van het AMC vonden deze resultaten in hun onderzoek. Wat het effect van die hogere doorbloeding is , dient als onderwerp voor vervolgonderzoek.

Eerste onderzoek naar kinderbrein
“Het is de eerste keer dat is gekeken naar verschillen in het effect van Ritalin op de hersenen van volwassenen en kinderen”, zegt prof. Liesbeth Reneman, specialist in onderzoek naar de effecten van medicijnen op het brein. “Dit onderzoek was nodig omdat Ritalin vaak wordt voorgeschreven aan kinderen, terwijl de effecten op het dopaminesysteem in de hersenen vooral in volwassen proefdieren en mensen zijn onderzocht, bij wie het brein – anders dan bij kinderen – grotendeels is uitontwikkeld.”

MRI
Door middel van twee MRI’s, voor en een week na de onderzoeksperiode, kon de reactie van het dopaminesysteem bij kinderen worden bekeken. “De doorbloeding in de hersenen in reactie op Ritalin, één week na het stoppen met de medicatie, was verhoogd; we vonden een verhoogde activiteit van het dopaminesysteem.”

Lees meer op de website van het AMC.