EMA gaat zich in Nederland vestigen

21 december 2017

Het European Medicine Agency (EMA) gaat verhuizen van Londen naar Amsterdam. Door de aanstaande Brexit moet het EMA verhuizen naar een plaats binnen de EU. Meerdere landen hebben meegedongen om het EMA te mogen huisvesten. Uiteindelijk is, bij stakende stemmen, het lot gevallen op onze hoofdstad. Het goede vestigingsklimaat van Amsterdam heeft zeker bijgedragen, zoals de bereikbaarheid dankzij Schiphol, de aanwezige digitale infrastructuur, en het medisch-wetenschappelijke klimaat in de Randstad. De toezegging van de Nederlandse overheid om een nieuw gebouw te bouwen op de Zuidas, afgestemd op de wensen van het EMA, zal ook een rol hebben gespeeld.

EMA keurt nieuwe medicijnen voor deze op de Europese markt mogen verschijnen. Het agentschap beoordeelt studies van de farmaceutische industrie over de werkzaamheid en bijwerkingen van middelen én bepaalt welke medicijnen toegang krijgen tot de Europese markt van 500 miljoen mensen. Daarnaast beslist het ook over markttoetreding van diergeneesmiddelen.

Met het EMA komen 900 hoog gekwalificeerde mensen naar Amsterdam. In 2019 moet de verhuizing een feit zijn. Naast de effecten op de huizenmarkt door de nieuwe banen zullen er heel veel bezoekers voor het EMA naar Amsterdam komen. Ook zal de aanwezigheid van EMA mogelijk een aanzuigende werking hebben op de biomedische sector. Instellingen die wetenschappelijk onderzoek doen naar nieuwe geneesmiddelen, maar ook farmaceutische bedrijven komen mogelijk naar Nederland om dichtbij het EMA aan de ontwikkeling van hun geneesmiddelen te werken. Deze kans voor de biotech sector zal daarmee extra banen opleveren. Maar meer onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor mens en dier zal ook leiden tot het gebruik van meer proefdieren in Nederland. Dezelfde onderzoeken dragen uiteraard bij aan de beschikbaarheid van veilige en werkzame medicijnen voor de 500 miljoen inwoners van de EU en hun dieren.