Doe het met…bloemblaadjes

11 augustus 2017

Microchirurgie vereist een vaste hand. Daar moet je veel voor oefenen. De Roemeense arts-assistent Victor Volovici doet dat thuis bijna dagelijks. Hij heeft een microscoop in de woonkamer staan. Na een drukke werkdag plukt Volovici een blaadje uit een boeket en legt wat steekjes. De kunst is om zo min mogelijk te trillen. “Het is een soort meditatie.”

De neurochirurg in opleiding, die vier jaar geleden in het Erasmus MC kwam werken, geeft training aan collega’s uit de hele wereld. Hij ontdekte dat de fijne motoriek van de chirurgen verbeterde wanneer zij veelvuldig oefenen op bloemblaadjes. “De bloemblaadjes zijn veel kwetsbaarder dan de bloedvaten die je tijdens een operatie moet hechten. Die kwetsbaarheid dwingt je om heel zorgvuldig te werken en na te denken over elke beweging, anders verlies je de precisie.”

Met een perfecte techniek zou een bloedvat, hoe klein ook, altijd open moeten kunnen worden gehouden. “In het menselijk brein kunnen techniekfoutjes grote gevolgen hebben”, legt hij uit. “Wanneer er geen bloed door een vat kan stromen, kan dat leiden tot een verlamming. Ellende dus.”

De Roemeen deed onderzoek onder zestien artsen en studenten, die een zesweekse training in microchirurgie kregen. De ene helft werkte met de klassieke methoden, de andere helft met minder kippenpootjes en extra bloemblaadjes. Wat bleek? De tweede groep presteerde beter. Het gebruik bloemblaadjes is goedkoop en er spelen geen ethische kwesties zoals bij proefdieren.

“Een training zonder ratten gaat niet,” onderstreept de arts. “Dat blijft de gouden standaard. Door gebruik van bloemblaadjes kunnen we wel minder proefdieren inzetten.”

Bron: Algemeen Dagblad