De mens achter de dierproef

26 april 2016

Wie voeren dierproeven in Nederland uit? Dat zijn onderzoekers, zowel in de wetenschap als de industrie, maar ook docenten en studenten in het academisch, hoger en middelbaar beroepsonderwijs. In totaal gebruiken zij jaarlijks ruim een half miljoen proefdieren om kennis op te doen over mens en dier, het ontstaan en verloop van ziekten en de ontwikkeling van medicijnen en voedingsmiddelen. Ze testen met dierproeven ook de veiligheid van producten die mens en (huis)dieren gebruiken.

In 2019 voerde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in totaal 229 inspecties uit. Dit zijn 4 inspecties meer dan in 2018.

Werken als een team

Bij dierproeven is altijd een heel team betrokken. De onderzoeker, dierverzorger en dierenarts werken tijdens het onderzoek nauw samen. Regelmatig overleggen zij hoe het gaat met het onderzoek en met de dieren. Als het plotseling slecht gaat met een dier, grijpen zij direct in. Dit kan betekenen dat het team besluit het dier te laten inslapen. De Instantie voor Dierenwelzijn waarborgt een goede gang van zaken.

Filmpjes met onderzoekers

Wil je weten wat voor soort experimenten een onderzoeker uitvoert? In het filmpje De mens achter de dierproef vertelt Ate zijn verhaal.

Wil je weten wanneer een dierenarts besluit een onderzoek te stoppen? In het filmpje De mens achter de dierproef vertelt Catriene haar verhaal.

Gerichte opleiding

Als laboratoriummedewerker, onderzoeker, dierverzorger of biotechnicus heb je een gerichte en erkende opleiding gevolgd. Voor bepaalde functies is een cursus proefdierkunde verplicht. Studenten biomedische wetenschappen, biologie of dierwetenschappen volgen deze cursus tijdens of na hun universitaire studie. Naast onderzoekstechnische vakken leren zij nadenken over zorgvuldig en verantwoord proefdiergebruik.