Body-on-a-chip

16 maart 2018

Er is een nieuwe chip die tien verschillende organen en hun interactie kan nabootsen. Met deze nieuwe chip hebben wetenschappers de volgende stap van de organ-on-a-chip bereikt: de body-on-a-chip. Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology ontwikkelden de nieuwe chip met een recordaantal verschillende mini-organen. De chip bevat een lever, long, hersenen, alvleesklier, nier, hart, spieren, darm, baarmoederslijmvlies en huid.

De meeste orgaantjes op de chip zijn afkomstig van cellen van echte patiënten en zijn dus niet gekweekt in het lab. Dit is een groot voordeel van de boy-on-a-chip aangezien cellen uit het lab vaak lang doorgekweekt zijn en helemaal niet meer lijken op cellen van patiënten.

Dierproeven
Volgens Linda Griffith, hoogleraar biologische en mechanische werktuigbouwkunde, zijn sommige bijwerkingen moeilijk te voorspellen op basis van diermodellen. In de toekomst kan een body-on-a-chip misschien dierproeven vervangen. Dieren zijn namelijk niet altijd representatief voor mensen. Nieuwe medicijnen blijken daarom soms niet te werken voor mensen, terwijl ze wel effect hadden bij dieren. Body-on-a-chips zouden in de toekomst een betrouwbaarder model kunnen bieden.

Bron: De Ingenieur