Bacteriën versterken immuunsysteem bij kanker

5 oktober 2016

Bacteriën die sommige mensen in hun darmen dragen, lijken een bepaalde vorm van chemotherapie te ondersteunen. Muizen ontwikkelden een sterkere afweer tegen kanker nadat ze de bacteriën kregen toegediend. Hoe het mechanisme precies werkt, moet nog verder onderzocht worden.  Wat een rol lijkt te spelen is dat de bacteriën door de chemotherapie, buiten de darm en zo in het lymfestelsel terecht kunnen komen. Eenmaal in het lymfestelsel kunnen ze zich door het hele lichaam verspreiden.

Afweer
Volgens hoogleraar Van der Burg (hoofd research medische oncologie in Leiden) kan de verspreiding de werking van de bacteriën verklaren. “Zij roepen namelijk zelf ook een afweerreactie op. Plaatselijk activeren ze zo witte bloedcellen van het soort dat indringers opruimt.” Die afweerreactie kan zich in theorie ook richten op de kankercellen. Daarnaast zorgen de bacteriën voor de afname van afweerremmende stoffen. Een dubbel positief effect op de afweer.

Toekomstperspectief
De resultaten lieten zich zien bij muizen. Een onderzoek met 38 patiënten met vergevorderde kanker toonde aan dat na toediening van de bacteriën het ziektebeeld niet verergerde. “In de toekomst zou ons onderzoek kunnen leiden tot medicijnen die hetzelfde effect oproepen als de bacteriën doen”, zegt een van de onderzoekers in een persbericht.

Bron: Trouw