3D-geprinte huid duurzaam alternatief voor dierproeven

27 januari 2017

Een 3D-bioprinter die gebruik maakt van huidcellen om menselijke huid te printen. De huid is een duurzaam alternatief voor het testen van medicijnen, maar ook voor huidtransplantatiebehandelingen. Belangrijk is ook dat het een alternatief is voor dierproeven.

Voor het bioprinten van de huid bij een transplantatie, maken wetenschappers gebruik van de eigen huidcellen van de patiënt. De huid biedt een patiëntvriendelijk alternatief voor de behandeling van ernstige brandwonden, aldus de wetenschappers. Bij het behandelen van ernstige brandwonden wordt vaak een eigen stukje huid van de patiënt of een donorhuid gebruikt om het beschadigde stuk huid te vervangen.

Maar ook is de 3D-printtechnologie geschikt voor het printen van huid voor het testen van onder andere chemische, farmaceutische en cosmetische producten. “We gebruiken alleen menselijke cellen om huid te produceren die bioactief is en zijn eigen collageen (eiwit dat van belang is voor het maken van bindweefsel) kan aanmaken, waardoor het gebruik van dierlijke collageen zoals bij andere printmethodes, wordt vermeden”, beschrijven de wetenschappers in het onderzoek.

De 3D-bioprinttechniek is ontwikkeld door wetenschappers van de Spaanse Universidad Carlos III Madrid (UC3M), het Center for Energy, Environmental and Technological Research (CIEMAT) en het Spaanse bedrijf BioDan Group.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl